A mai múzeumpedagógia nélkülözhetetlen segítsége: a Számítógép

A Vadon Egyesület egyik fő tevékenysége a Székelyföldi Vadászati Kiállítás működtetése. A múzeum keretén belül különböző múzeumpedagógiai foglalkozásokat szervezünk óvodások illetve kisiskolások számára, az elméleti és gyakorlati tevékenységeket tematikus játékokkal, vizuális anyagokkal gazdagítva. A programot kézműves foglalkozás zárja. A
programok magas szintű megvalósításához, a tevékenységek előkészítését, információs-szemléltető anyagának valamint aktuális ismeretterjesztő anyagok, rövidfilmek, animációk szerkesztésének nélkülözhetetlen kelléke a modern számítógép, amelynek beszerzésére pályáztunk.
A mai múzeumpedagógia nélkülözhetetlen segítsége: a Számítógép pályázat keretén belül a Bethlen Gábor Alap támogatásával e programok gördülékenyebb megvalósításához vásároltunk egy számítógépet. A támogatás összege 5314 lej (350.000 Ft). Az új eszköz segítségével minőségi, színvonalas anyagokat tudunk előállítani. Ezek segítségével szeretnénk a Vadon egyesület céljait megvalósítani, ezek között nagy szerepet kap a gyerekek környezettudatos szemléletének kialakítása, természeti értékeink gondozása,
népszerűsítése, hogy felnőttként is felelősségteljes, környezetvédő, hasznos tagjai legyenek társadalmunknak.
https://www.facebook.com/asociatia.vadonegyesulet/photos/pcb.2754066757984955/2754029971321967/?type=3&theater


Fedett lovarda

Átadtuk a fedett lovardát, amely Magyarország Kormánya és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valamint Sepsiszentgyörgy önkormányzatának anyagi hozzájárulásával jöhetett létre. 2019-ben a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., fedett lovarda megépítése folytatásának támogatása céljából 7.000.000,-Ft összegű vissza nem térítendő támogatást nyújtott a Vadon Egyesület számára.

2018-ban a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., fedett lovarda létrehozásának támogatása céljából 7.000.000,-Ft összegű vissza nem térítendő támogatást nyújtott a Vadon Egyesület számára.
2017-ben a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., fedett lovarda megépítése folytatásának támogatása céljából 7.000.000,-Ft összegű vissza nem térítendő támogatást nyújtott a Vadon Egyesület számára.

Köszönjük a támogatást!
https://www.facebook.com/asociatia.vadonegyesulet/photos/pcb.2390204897704478/2390179744373660/?type=3&theater


Benedek Elek Emlékév

2019-ben a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Benedek Elek emlékév megvalósításához 1.960.000,-Ft összegű vissza nem térítendő támogatást nyújtott a Vadon Egyesület számára.
A Vadon Egyesület számos más intézettel és szervezettel közösen az elmúlt években is kitűnő lehetőséget biztosított arra, hogy a nemzeti kulturális értékeinket bemutathassuk.
Az idei évben a Benedek Elek Emlékévet választottuk, amely az összmagyarság ünnepe lett és ugyanakkor, egy jelentős évforduló, Benedek Elek születésének 160 és halálának 90 évfordulója.

Idén Benedek Elek születésének 160. és halálának 90. évfordulója előtt tisztelegve, a Vadon Egyesület, a sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet-Magyarországi Kulturális Központja és partnerségben a Bod Péter Megyei Könyvtárral, országos meseillusztrációs pályázatot hirdetett nagycsoportos óvodásoknak és kisiskolásoknak.
A beküldési határidőre: Erdély 11 megyéjéből, 67 településről, több mint 100 intézményből összesen 1552 pályamunka érkezett.
A díjazott munkák 2019 szeptemberében kiállításra kerültek Kisbaconban, majd novemberben Sepsiszentgyörgyön az Erzsébet parkban. A kiírás szerint, a gyerekek Benedek Elek 9 meséjéhez készítettek illusztrációkat.
A támogatásra szánt összeg egy része ily módon, egy mesés könyv kiadására volt felhasználva, amelyben a 9 Benedek Elek mese, magyar illetve angol és román nyelvű fordításban került kiadásra a gyerekek meseillusztrációival együtt.
Ismereteink szerint ez az első olyan mesés könyv Romániában, amely három nyelven tartalmazza Benedek Elek meséit. A könyvbemutató 2019. december 6-án volt megtartva.
2019. szeptember 30-án Benedek Elek emlékére fényfestésre és animáció bemutatására került sor a Bod Péter Megyei Könyvtár homlokzatán.

A Benedek Elek emlékév programjai sikeresnek bizonyultak.

Köszönjük a támogatást!
https://www.facebook.com/asociatia.vadonegyesulet/photos/pcb.2770229636368667/2770225463035751/?type=3&av=545365322188454&eav=Afbxd2Z_mXbrQ5WxlXjp2PtdAhVmZTfqYAByQ0pZhEr-MIj4LYizUNxThsURovoRuik&theater


„Napelemes kamerarendszer a székelyföldi vadvilág megismeréséhez”

A Vadon Egyesület fő célja Kovászna megye természeti értékeinek bemutatása és egy harmonikus kapcsolat biztosítása a turisztikai ágazat és a szociális, valamint a környezeti tényezők között.

A „Napelemes kamerarendszer a székelyföldi vadvilág megismeréséhez” pályázat keretén belül a Bethlen Gábor Alap támogatásával, a tervezett programok megvalósításához, vásároltunk egy napelemes kamerarendszert. A támogatás összege 4795 lej (350.000 Ft).

A megvásárolt napelemes kamerarendszert a Vad-online programunkhoz fogjuk használni, amely segítségével költési időben, az egyesületünk honlapján élőben, nyomon követhetjük majd egy szürke gém párnál a tojásrakást, költést és fiókanevelést. Amely várhatóan 2019. március folyamán veszi majd kezdetét és a fiókák kirepüléséig tart.


Meghívó

A TransNatura Természetfotó Klub éves tárlata
Házigazda: Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója
A kiállítást megnyitja: Magdó István a Magyar Fotóművészek Világszövetségének (MFVSZ) erdélyi alelnöke
Megnyitó: 2018. február 28., szerda - 18.00 óra
Helyszín: Székelyföldi Vadászati Kiállítás, Sepsiszentgyörgy, Gróf Mikó Imre utca 11

 


Hagyományteremtő lovastábor “Lóra”

A sepsiszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal és a Vadon Egyesület szervezésében, a  Bethlen Gábor Alap támogatásával, valamint a sepsiszentgyörgyi Sagittis Sicolorum Egyesület közreműködésével  2017. augusztus 14-19 között 42 résztvevővel,  kezdő és középhaladó csoport és 2017. augusztus 28 – szeptember  2 között  22 résztvevővel,  –haladó csoporttal valósult meg a “Lóra!” című negyedik alkalommal szervezett hagyományteremtő lovastábor Sepsiszentgyörgy határában levő Benedekmező táborában.

A Bethlen Gábor Alap 5760 lejjel (400.000 Ft) támogatta a hagyománytemtő lovastábor megvalósítását.


„Csillagászati távcső a csillagos égbolt megismeréséhez”

A Vadon Egyesület fő célja Kovászna megye természeti értékeinek bemutatása és egy harmonikus kapcsolat biztosítása a turisztikai ágazat és a szociális, valamint a környezeti tényezők között.

„Csillagászati távcső a csillagos égbolt megismeréséhez” pályázat keretén belül a Bethlen Gábor Alap támogatásával, a tervezett programok megvalósításához, vásároltunk egy csillagvizsgáló távcsövet. A támogatás összege 5760 lej (400.000 Ft).

A megvásárolt csillagvizsgáló távcsövet a következő programjaink alkalmával fogjuk használni:

Egyesületünk fontosnak tartja a természetszeretet és a környezettudatos nevelést. Ennek érdekében különböző szabadtéri programok szervezését tervezzük a jövőben, ahol a gyerekek/érdeklődők megismerkedhetnek a minket körülvevő környezettel, élővilággal.

A jövő év folyamán különböző csillagászati események megfigyelésére, csillagászati túrákat, programokat szervezünk, ahol a csillagvizsgáló távcső segítségével vizsgáljuk a csillagos égboltot.


Díjugrató verseny
Benedekmező (Campul Benedek) 2017. szeptember 23.

A Vadon Egyesület által szervezett díjugrató versennyel kapcsolatos tudnivalók

A verseny pálya homokos, 50x40 m, a bemelegítő pálya pedig 20x30 m nagyságú. A helyszínen biztosított a lószállítók számára parkoló, a lovak ívóvize, széna, illetve szükség esetén kikötési lehetőség. A következő kategóriákban jelentkezhettnek a versenyzők:

 1. Ügyességi verseny kezdőknek- a lovasok egy ügyességi pályán haladnak végig lépésben vagy ügetésben. Ez a pálya járó iskolákat, szlalomokat, labirintust, szalma bálák közti átmenetelt, egy kisebb x akadályt tartalmaz. Minden elhibázott feladat teljesítésére 10 másodpercet adunk hozzá a versenyző idejéhez.

 2. Díjugratás 70-80 cm-en – a 70 cm-es kezdő díjugrató pálya hibátlan lovaglása esetén a versenyzők a 80 cm-es összevetésbe kerülnek.

 3. Díjugratás 90-100 cm-en- a 90 cm-es díjugrató pálya hibátlan lovaglása esetén a versenyzők a 100 cm-es összevetésbe kerülnek.

 4. Ügyességi verseny haladóknak

Nevezni lehet versenyszámonként több lóval is. A lovak több lovassal is indulhatnak.
A versenyben részt vehet minden olyan ló, amely egészséges, illetve rendelkezik érvényes lóútlevéllel és a kötelező vérvétel valamint oltások meglétét igazoló okmányokkal. A lovak egészségét a helyszínen állatorvos ellenőrzi.
Az ügyességi verseny résztvevői számára kötelező a teljes lovas öltözet és védőfelszerelés
A 70-80 cm-es és 90-100 cm-es szám versenyzői számára a védőfelszerelés mellett a zakó, fehér nadrág, versenying (vagy galléros póló) és nyakkendő viselése is elvárt, amennyiben az időjárás engedi. Kánikula esetén a zakó és a nyakkendő mellőzhető, esős időben az esőköpeny megengedett.
A program szeptember 23.-án, szombaton, délelőtt 10:00 órától kezdődik. A versenyzőknek versenyszámokra való regisztrálására 9:30-ig történik. Aki eddig az időpontig nem jelentkezik, nincs lehetősége részt venni a versenyen.
A kezdő ügyességi vetélkedő 10 órakor indul. Ezt a 70-80 cm-es kategória majd a 90-100 cm-es kategória, amelyet majd, a haladó ügyességi verseny követ.
A rendezvény a díjátadóval zárul.


A Vadon Egyesület versenyvizsgát hirdet egy szakfelügyelői állás betöltésére, a sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Vadászati Kiállítás részlegére, programszervező/animátor és tárlatvezetői munkakörben, meghatározott időtartamra szóló munkaszerződésre.

 • követelmények:

  • művészeti vagy kommunikációs szakirányú, felsőfokú végzettség

  • a román és magyar nyelv kiválló ismerete

  • számitógép kezelői ismeretek

 • előnyt jelent:

  • szakmai tapasztalat

  • angol nyelvismeret

Jelentkezési iratcsomó leadási határideje: 2017. augusztus 23. A versenyvizsgára 2017. augusztus 25-én kerül sor, 10 órától.
Bővebb felvilágosítást a székhelyen, Szabadság tér, 7. sz. alatt, valamint a 0745473965 telefonszámon lehet kérni.
A vizsgán való részvételhez szükséges iratok:

 • kérvény;

 • személyazonossági igazolvány másolata;

 • a szakmai végzettséget igazoló okiratok másolata;

 • a munkakönyv másolata vagy egy igazolás, amely igazolja az előző munkahelyeken ledolgozott periódust;

 • erkölcsi bizonyítvány, vagy egy nyilatkozat arról, miszerint az adott személy nem büntetett előéletű;

 • családorvos által kiállított igazolás, amely igazolja, hogy az adott személy egészségi állapota megengedi a szóban forgó állás betöltését;

 • szakmai önéletrajz.

 •  A hivatalos iratokhoz mellékelve kérünk egy, hat hónapos időtartamot átfogó, a kiállítás profiljához kötődő, gyerekek számára készült programsorozat tervezetet. A programokra havonta, minimum egy alkalommal kell tervezni.

Jelentkezési iratcsomó leadási határideje: 2017. augusztus 23., 16 óra. Az egyesület székhelye:Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér 7.

Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, a Vadászati Kulturális Egyesület és a Vadon Egyesület tisztelettel meghívják a 2017. június 16 -17-én sorra kerülő VII. Székelyföldi Vadásztalálkozóra.

A rendezvény fővédnöke:

Dr. Semjén Zsolt  Magyarország miniszterelnök-helyettese, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke

A rendezvény védnökei:

Dr. Csányi Sándor az OTP Bank elnök-vezérigazgatója,
gróf Károlyi József a 2021-re tervezett Vadászati Világkiállítás miniszteri biztosa


VII. SZÉKELYFÖLDI VADÁSZTALÁLKOZÓ

2017. június 16 ., péntek, Sepsiszentgyörgy

15.00 Vadászati Akadémia – Bod Péter Megyei Könyvtár, Gábor Áron terem

 • Prof. Dr. Faragó Sándor - a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora – Miért vadászunk?

 • Sárkány Árpád - a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács alelnöke – Miért „szégyen” vadásznak lenni Romániában?

18.00 A magyarországi Vadászati Kulturális Egyesület Képzőművész körének kiállítás megnyitója - Székelyföldi Vadászati Kiállítás előcsarnoka

2017. június 17., szombat, Árkos

9.00 Főzőverseny indítása

9.30 Vadászkellék- és kézműves vásár megnyitása

10.00 Vadászkürtös fogadtatás, vadászegyesületek ünnepélyes bevonulása

10.30 Ünnepi megnyitó

Szent Hubertusz-áldás

Székelyföldi Vadász Érdemrendek átadása

12.00 Trófeakiállítás megnyitója

13.00 Solymászbemutató

13.30 Magyar agarak bemutatója

14.00 Solymászat és agarászat a kastély parkjában

15.00 A főzőverseny eredményhirdetése és díjazása

15.30 Az árkosi Dr. Gelei József Általános Iskola Kökényes tánccsoportjának műsora

16.00 Rétyi Kováts András Fúvószenekar koncertje

17.00 Háromszék Táncegyüttes műsora

17.30 Erdélyi Tamás: Erdő-mező hangjai című csalsíp bemutatója

18.00 Vadász báli ruhák bemutatása Tormáné Gyöngyösi Zsuzsanna közreműködésével

18.30 Vadászkürt együttes előadása

19.00 Vándorzászló átadás

19.30 Bojtorján együttes koncertje

Állandó programok:

 • megtekinthető a magyarországi Vadászati Kulturális Egyesület, Természetfotó kör tagjainak munkáiból készült Vadászati Kulturális Értéket képviselő természetfotó kiállítása

 • gyerek játszóház


„Látogatás a Dél-Afrikai Krüger Nemzeti Parkban” – Dr. Kiss J. Botond tudományos kutató vetített előadása

Házigazda: Demeter János – a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója

Az előadót bemutatja: Dr. Zsigmond Győző – egyetemi tanár

Időpont: 2017. április 19., szerda - 18.00 óra

Helyszín: Székelyföldi Vadászati Kiállítás, Sepsiszentgyörgy, Gróf Mikó Imre utca 11, Bedő Albert terem


„Éjszakai világ”

Dr. Munzlinger Attila fotókiállítása

Házigazda: Demeter János A Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója

A kiállítást megnyitja: György Zsolt

A kiállításmegnyitót követően Dr. Munzlinger Attila vetített előadást tart „Asztrotájképek készítése a gyakorlatban” címmel. Az előadás után az érdeklődő fotósoknak lehetőségük nyílik asztrotájképeket készíteni terepen, rossz idő esetén az érdeklődők meghallgathatnak még egy vetített előadást „Képfeldolgozási technikák bemutatása” címmel.

Az érdeklődőket megkérjük a terepi fotózásra hozzák magukkal fotófelszerelésüket. A Workshop helyszínére az érdeklődök maguk oldják meg a szállításukat. A terepi fotózást Sepsiszentgyörgy 15 kilométeres körzetében tartjuk.

Megnyitó: 2017. április 21., péntek - 18.00 óra

Helyszín: Székelyföldi Vadászati Kiállítás, Sepsiszentgyörgy, Gróf Mikó Imre utca 11


A Vadon Egyesület versenyvizsgát hirdet, a következő állások betöltésére:

Lovasközpont – Benedekmező

• gondnok (lovak gondozása és egyéb teendők ellátása)
Jelentkezési iratcsomó leadási határideje: 2016. június 23., 16.00 óra.
A versenyvizsgára 2016. június 27-én kerül sor, 10.00 órától és az interjú vizsgára június 29-én, 10.00 órától kerül sor.

Bővebb felvilágosítást a székhelyen: Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér, 7. sz. alatt, a vadon@vadon.ro e-mail címen, valamint a 0745473965 vagy a 0267351177 telefonszámon lehet kérni.

A vizsgán való részvételhez szükséges iratok:
- kérvény;
- személyazonossági igazolvány másolata;
- a szakmai végzettséget igazoló okiratok másolata;
- a munkakönyv másolata vagy egy igazolás, amely igazolja az előző munkahelyeken ledolgozott periódust;
- erkölcsi bizonyítvány, vagy egy nyilatkozat arról, miszerint az adott személy nem büntetett előéletű;
- családorvos által kiállított igazolás, amely igazolja, hogy az adott személy egészségi állapota megengedi a szóban forgó állás betöltését;
- szakmai önéletrajz.
Az iratcsomók leadási határideje 2016. június 23, 16 óra. A Vadon Egyesület székhelye:Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér 7.

BIBLIOGRÁFIA

1. Legea administrației publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările și

completările ulterioare;

2. O. G nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, cu modificările și completările ulterioare

3. LEGE nr. 311 din 8 iulie 2003 a muzeelor şi a colectiilor publice

4. Statutul „ASOCIATIEI VADON” letöltés

5.  Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006.


„Sátor a természetben zajló oktatásért”

A Vadon Egyesület fő célja Kovászna megye természeti értékeinek bemutatása és egy harmonikus kapcsolat biztosítása a turisztikai ágazat és a szociális, valamint a környezeti tényezők között.

„Sátor a természetben zajló oktatásért” pályázat keretén belül a Bethlen Gábor Alap támogatásával, a tervezett programok megvalósításához, vásároltunk egy nagyméretű katonasátrat. A támogatás összege 5680 lej (400.000 Ft).

A megvásárolt sátrat a következő programjaink alkalmával fogjuk használni:

Egyesületünk fontosnak tartja a természetszeretet és a környezettudatos nevelést. Ennek érdekében különböző szabadtéri programok szervezését tervezzük a jövőben, ahol a gyerekek/érdeklődők megismerkedhetnek a minket körülvevő környezettel, élővilággal.

A jövő év folyamán különböző csillagászati események megfigyelésére, csillagászati túrákat,  programokat szervezünk, ahol egy csillagvizsgáló távcső segítségével vizsgáljuk a csillagos égboltot.

Jövő év augusztusban kerül megrendezésre egyesületünk által az immár hagyományossá vált  lovastábor, melynek alkalmával a különböző gyerekfoglalkozásokat a sátorban fogjuk lebonyolítani.


A csillagösvény népe

“A csillagösvény népe” Kövi Arthur Bálint zeneszerző alkotása, és Demeter János, a Vadon Egyesület igazgatójának ötletéből született. A Bethlen Gábor Alap hárommillió forinttal támogatta zenés eredettörténeti zenemű megírását és felvételét.

A zenemű ősbemutaója 2016 december 17.-én, 19 órai kezdettel lett megtartva a sepsiszentgyörgyi belvárosi református templomban.

Előadták:

Cosmos Együttes

- Kövi Arthur Bálint – gordonka, ének

- Veres Lóránt – brácsa

- Franczia Dániel – cajon, sansula, tapan, tombak, csörgők, ceglédi kanna, doholla

valamint:

- Melkuhn Róbert – furulyák, tilinkók, kaval, bansouri, fuvola

- Szöllősi Kata – G,E,A és Fisz hangolású citerák

- Kertész János – ütőgardon